Ukens album er strengt tatt ikke filmmusikk, men slekter likevel sterkt på sjangeren. Mari Samuelsen slapp nemlig i dag sitt første soloalbum, «Nordic Noir».

Musikken er inspirert av noir-sjangeren, hvor TV-serier som Wallander, Broen og Forbrytelsen er gode eksempler. I likhet med de amerikanske filmene fra 40 – og 50-tallet er også nordiske noir-filmer og serier preget av hardbarkede kriminalfortellinger, dystre skjebner, moralsk tvedydighet og protagonister som sjelden kan kalles uselvisk gode. I tillegg kommer en god dose samfunnskritikk og en skildring av det nordiske sosialdemokratiske samfunnet med få forskjeller og en fredfullhet,men som under overflaten har flere mørke og uhyggelige sider som ikke tåler dagslys.

Nyskrevet musikk fra kjente komponister

For å finne den musikalske kjernen i denne sjangeren har Mari Samuelsen fått med seg komponister som Johan Söderqvist («Broen»,» Kon Tiki», «Kongens Nei»), Olafur Arnalds, Uno Helmersson og Frans Bak («Forbrytelsen»). Foruten Mari selv på fiolin bidrar også broren Håkon på cello, og Trondheimssolistene.

Neste uke vil vi gå mer i dybden på albumet. Førsteinntrykket er meget bra, med åpningssporet «Timelapse» av Helmersson som en ypperlig åpning og invitasjon inn i en fascinerende og forlokkende verden. Det er tydelig at Mari har forsøkt å finne en helt annen retning enn albumet «Pas de Deux» fra 2015, hvor James Horner skrev en dobbelkonsert for henne og broren, og dette har hun gjort lurt i. Lydbildet er mer intimt og budskapet er nytt og spennende.

Lørdag er Mari gjest hos Lindmo på NRK. Og torsdag 21. september spiller hun på Yellow Lounge i Jakob kirke. Allegretto kommer tilbake med mer.
Albumet er tilgjengelig på iTunes, Spotify, Tidal og i butikk.

Relaterte artikler