Etter et avbrekk på tre år er Klassisk julekonsert nok en gang på førjulsprogrammet på Hedmarken. Konserten, som først ble avholdt i Vang kirke i 2004, har til nå vært arrangert av søsknene Mari Silje og Håkon Samuelsen. Konserten har i en årrekke vært et kjærkomment innslag i førjulstiden og den ble også sendt på NRK i flere år.

Siden forrige konsert har Håkon Samuelsen lagt opp musikerkarrieren og det er nå Mari Silje alene som står i bresjen for konserten. Dette er ikke den eneste endringen med årets konsert, som nå er lagt til Furnes kirke. Lørdag 15. desember spilles det to konserter, en kl 17.00 og en kl 20.00.

”Når jeg nå tar julekonserten vider alene så var det naturlig å gjøre et par grep, og et av disse var å legge konserten til Furnes kirke, som også er min hjemkirke,” forteller Mari Silje.

 

Foto: Jason Rich

Hun kan videre fortelle at innholdsmessig vil konserten være omtrent som før, noe som betyr at publikum kan glede seg til opptredener av musikere i verdenseliten. Klassisk julekonsert har alltid vært kjent for å trekke store internasjonale navn innen klassisk musikk og i år er intet unntak.

Gullrekka av gjester ledes an av to solister som de som har fulgt Klassisk julekonsert gjennom tiden vil dra kjensel på. Sopran Sylvia Schwartz gjestet konserten for første gang i 2006 og har senere vært tilbake ved flere anledninger, senest i 2013. Den verdenskjente fiolinisten Kirill Troussov gjestet også Klassisk julekonsert i 2006 og nå er han tilbake for å glede juleglade nordmenn nok en gang. Seg imellom har de en imponerende merittliste som inkluderer fremføringer på mange av verdens mest berømte scener, deriblant Berlin Staatsoper, Concertgebouw i Amsterdam, Wiener Staatsoper og Bolsjoj-teatret i Moskva.

Sopran Sylvia Schwartz

 

Fiolinist Kirill Troussov

Mari Silje har også fått med seg det ettertraktede orkesteret New Ideas Chamber Orchestra, og hun har også hentet inn et kor i verdensklasse. ”Jeg gjorde noen innspillinger sammen med Voces8 i London og holdt kontakten med dem. De har en gruppe med oppadkommende sangere , kalt The Voces8 Scholars og det er disse har jeg invitert til Norge. De synger utrolig fint, så jeg gleder meg veldig!” .

I tillegg til julekonsert arrangerer Mari Silje denne uken en masterclass for 12 heldige, unge fiolinister fra Mjøsområdet, i alderen 8-9 år til rundt 20. De utvalgte får spille sitt utvalgte stykke med pianist, foran Mari Silje og publikum, i Prøysenhuset 11. og 12. desember. Deretter blir det tilbameldinger og innspill fra Mari Silje. Noen av de utvalgte deltagerne får også opptre på julekonserten. ”Det blir en form for åpen undervisning. Jeg har hatt stor nytte av dette selv, og jeg håper også disse studentene vil få noe ut av det. Å holde en masterclass blir også noe nytt og spennende for meg, og jeg håper jo det, ved siden av julekonserten, kan være med på å inspirere neste generasjon”, forteller hun spent.

Med et såpass bredt spekter av musikere følger også et tilsvarende bredt og spennende program. Det er bare  å glede seg til blant annet utdrag av Bachs dobbelkonsert for fiolin, deler av De fire årstidene av Vivaldi, musikk av den norske komponisten Ola Gjeilo, kjente og kjære julesanger og selvfølgelig som seg hør og bør; avslutning med allsang av ”Deilig er jorden”.

Billetter er fremdeles tilgjengelig og kan kjøpes her.

Relaterte artikler