9. desember, mens julestria er i full oppkjøring, er det duket for en konsert med  to av de mest velkjente musikalske verk fra det 20. århundret:  Trollmannens læregutt av Paul Dukas og Vårofferet av Igor Stravinskij.

Trollmannens læregutt har du garantert hørt, trolig som bakgrunnsmusikken i Disneys Fantasia, hvor trollmannslærlingen i Mikke Mus’ skikkelse tyvlåner den magiske hatten til selve trollmannen, for å vekke til live en sopelime som kan hjelpe ham med de tunge vannbøttene han bærer på. Dette tar selvfølgelig helt av og plutselig er kaoset løs, mens læregutten febrilsk prøver å huske formelen for å få alt tilbake til normalen.

Disney-filmen Fantasia fra 1940, med Mikke Mus i rollen som Trollmannens Læregutt, var både inspirert og laget spesifikt for å følge stykket av samme navn. Foto: Disney

Disney-filmen Fantasia fra 1940, med Mikke Mus i rollen som Trollmannens Læregutt, var både inspirert og laget spesifikt for å følge stykket av samme navn. Foto: Disney

Det neste verket på programmet er et av de historisk sett mest viktige verk fra det 20. århundre: Vårofferet av Igor Stravinskij.

Vårofferet har satt store avtrykk i musikkhistorien og har inspirert utallige komponister i deres egen musikk. Et godt eksempel er hvordan mye av musikken i den første Star Wars-filmen er tungt inspirert av nettopp Vårofferet. Enhver musikk – og filminteressert person vil derfor trolig finne seg godt til rette i dette musikalske landskapet.

Oslo er en kulturby med et enormt kulturelt tilbud. Vår anbefaling: Sett av en desemberkveld til å bli bedre kjent med 110 av Oslos mest talentfulle musikere. Sett deg ned i stolen, glem eksamen, julegavehandling og tips for sprø ribbesvor, og gå på en musikalsk oppdagelsesferd i disse to musikalske mesterverkene. Konserten varer ca en time og passer jo perfekt som starten på en hyggelig kveld med gode venner!

Tid og sted: 9. desember kl 19.00, Oslo Konserthus. Billetter kjøpes her (Billettservice.no, ekstern lenke)

 

Denne scenebakgrunnen, laget av Nikolas Roerich, ble brukt da ballettene Vårofferet ble satt opp for første gang i Paris i 1913. Publikum reagerte kraftig på musikken og det var opprørske tilstander i salen.

Denne scenebakgrunnen, laget av Nikolas Roerich, ble brukt da balletten Vårofferet ble satt opp for første gang i Paris i 1913. Publikum reagerte kraftig på musikken og det var opprørske tilstander i salen.

Relaterte artikler