Oslo-Filharmonien har siden i fjor jobbet med å spille seg gjennom alle av Aleksandr Skrjabins symfonier. Nå har tiden kommet for symfoni nr 5, og nok en gang blir dette en opplevelse ikke bare for ørene – men også for øynene.

Prometheus – Ildens dikt, har Skrjabin navngitt symfonien. I gresk mytologi skapte Prometheus menneskene. Han ga dem også ilden, etter å ha stjålet den fra gudene på Olympus. Som det nevnes i programomtalen tar musikken for seg hele reisen fra «mystikkens urmørke til bevissthetens ekstatiske opplysning», som gir assosiasjoner til hvordan Prometheus også utvidet horisonten for menneskene ved å gi dem ferdigheten til å bruke ild.

Partituret har også en egen stemme for lysorgel. Skrjabin var kjent for å ha synestesi, altså at et sansesinntrykk av en type gir en reaksjon fra en annen sans. Eksempelvis kan noen «smake ord», eller som i Skrjabins tilfelle, se lyder og toner. Hver tone eller toneart gir et eget fargeinntrykk, og Skrjabin prøvde her å notere hva han så i partituret. Dette var del av hvordan han eksperimenterte med å smelte sammen ulike kunstarter og uttrykksfrormer. Lysorgelet har sjelden blitt benyttet når Prometheus har blitt spilt. Men i Oslo denne uken spares det ikke på noe, og et spesialbygget lysorgel er på plass. Fargene og lysspillet du som publikumer ser er basert på partituret og Skrjabins egne notater. I tilegg til selve orgelet vil også salen bades i fargefullt lys som en del av fremføringen.

Skrjabin, Wagner og Stravinsky i Oslo Konserthus

Selve verket er i seg selv verdt å oppleve, med en virtuos og komplisert pianostemme. Stemmen spilles denne uken av solistpianist Kirill Gerstein. Også musikalsk blir det en fargerik reise basert på ukonvensjonelle skalaer og Skrjabins egne «mystiske akkord». Alt i alt en musikalsk opplevelse helt utenom det vanlige som vil være minneverdig både for den klassiske novisen og den mer garvede publikummer.

Symfonien spilles 6. september og 7. september i Oslo Konserthus, kl 19 begge dager. I tillegg til Skrjabins 5. spilles også Fyrverkeri og Igor Stravinskij, mens torsdag spilles i tillegg en suite av Richard Wagners Parsifal. Se Oslo-Filharmoniens nettsider for mer informasjon og billettbestilling

Relaterte artikler