The Theory of Everything er filmen fra 2014 som omhandlet den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking og hvordan han har taklet et liv med den livstruende sykdommen ALS, samtidig som han har etablert seg som en av verdens aller mest berømte fysikere. Livet med sykdommen påvirker også livet til hans nærmeste, ikke minst konen hans gjennom store deler av livet, Jane Wilde Hawking. Filmen fikk strålende kritikker blant annet for meget gode skuespillerprestasjoner av Eddie Redmayne og Felicity Jones i hovedrollene, men også musikken fikk mye god omtale.

Den er skrevet av islandske Jóhann Jóhannsson og vant Golden Globe for beste musikk. Lydbildet er relativt tradisjonelt, men ofte sparsomt instrumentert. Pianoet er i fokus gjennom hele filmen og brukes både til å illustrere geniet Stephen Hawking og ektemannen som ser hvordan hans sykdom også får ringvirkninger for familien.

Jóhann Jóhannsson

Jóhann Jóhannsson

Musikken har likheter til musikk av Alexandre Desplat og fra James Horners musikk til A Beautiful Mind, spesielt i spor som Cambridge, 1963 og Chalkboard.

Kanskje dette er det ideelle lydsporet under eksamenslesing i matematikk og realfag? Eller bare for å slappe av i parken etter en lang dag. Uansett, dette er smakfull og elegant musikk fra en av de mest spennende komponistene innen filmmusikk i dag.

 

Relaterte artikler