J.K. Rowlings fortelling om trollmannsgutten Harry Potter er et av verdens største litterære fenomen gjennom tidene. Det skulle da bare mangle at serien hadde en tilhørende filmfranchise, hvorav den første av i alt åtte filmer basert på de syv bøkene, ble lansert høsten 2001.

Regi var av Chris Columbus, kjent fra filmer som Alene Hjemme og Bicentennial Man. På musikksiden ble først James Horner spurt om å skrive musikken, men han var opptatt med Ron Howards A Beautiful Mind i tillegg til familieforpliktelser. Columbus hev seg rundt og spurte filmmusikkens Grand Old Man, John Williams, og fikk, heldigvis får vi si, et ja.

Det musikalske hovedtemaet i filmen er dedikert Harrys snøugle Hedvig. Dette temaet har gått inn i filmhistorien som et av de mest gjenkjennbare melodiene, og for Williams sin del føyer det seg inn i rekken av minneverdig musikk han har skrevet, i alt fra Star Wars, Indiana Jones og E.T. Hedwig’s Theme fungerer som et slags overordnet tema for hele den magiske verdenen som 11 år gamle Harry oppdager etter å ha bodd med sin mildt sagt ufine onkel og tante siden foreldrenes død ti år tidligere. Det gjenspeiler mye av den forbløffelsen og rett og slett magiske ferden Harry begir seg utpå når trollmannsverdenen og magiskolen Galtvort åpenbarer seg.

I tillegg til dette finner vi også flere andre sterke temaer, som Rumpeldunk-temaet, med fanfare-aktige trompeter som kan minne om noe av Williams’ musikk for OL opp gjennom tidene. Williams har også skrevet et nydelig «vennskapstema» som dukker opp gjennom filmen, og mest fremtredende i siste scene hvor temaet runder av filmen idet Galtvortekspressen drar mot London etter endt skoleår.

Relaterte artikler