Fredag 11.12 var det duket Klassisk julekonsert i Vang kirke, den 11. i rekken siden oppstart i 2004. I det adventstiden var omtrent halvveis fikk de fremmøtte oppleve en konsert av de sjeldne med musikere i verdensklasse og et bredt program som både inkluderte klassiske perler og musikk for juletiden.

Søskenparet Mari Silje og Håkon Samuelsen hadde i år invitert to veldig spennende solister, israelske Avi Avital på mandolin og sopranen Pumeza fra Sør-Afrika. Kun få dager før konserten måtte Pumeza dessverre melde avbud, på grunn av sykdom. Samuelsen-søsknene kastet seg rundt og fikk canadiske Measha Brueggergosman til å steppe inn. Hun har også tidligere deltatt på Klassisk julekonsert, både i 2008 og 2010.

I tillegg var koret Collegium Vocale på plass, mens orkesteret denne gang var Oslo Camerata ledet av Catharina Chen for anledningen.

Avi Avital åpnet showet med Largo fra cembalo-konsert no.5 i f-moll av J.S. Bach, før Oslo Camerata fortsatte med Preludium fra Holberg-suiten av Grieg. Measha bergtok hele kirkerommet fra start med «Sweet Little Jesus Boy» og fulgte senere opp med den ene prestasjonen etter den andre, og avsluttet med en fantastisk fremføring av «Oh Holy Night» som virkelig fikk det til å resonnere i kirkeveggene.

12356995_10153656861600240_5252027808661224014_o

Measha Brueggergosman var tilbake på Klassisk julekonsert, for tredje gang. Foto: Svein Jarle Bamle

Mari Silje og Håkon viste selvfølgelig også sitt skyhøye nivå, der Håkon fremførte «Alone» av Gustavo Sollima, et stykke med både energiske og mer meditative trekk som ble veldig godt mottatt. Mari Silje fremførte sammen med Oslo Camerata «The Four Seasons Recomposed» av Max Richter (Summer I, II og III, og Winter I), til stor begeistring og rungende applaus.

Håkon Samuelsen spilte "Alone" av Gustavo Sollima. Foto: Svein Jarle Bamle

Håkon Samuelsen spilte «Alone» av Gustavo Sollima. Foto: Svein Jarle Bamle

 

Mari Silje Samuelsen spilte blant annet Max Richters rekomponering av Vivaldis "De fire årstidene". Foto: Svein Jarle Bamle

Mari Silje Samuelsen spilte blant annet Max Richters rekomponering av Vivaldis «De fire årstidene». Foto: Svein Jarle Bamle

Jeg vil også trekke frem Avi Avitals mesterlige mandolinspill, blant annet i «Konsert i D-dur» av Johann Sebastian Bach, og sammen med Mari Silje Samuelsen på den walisiske folketonen «Hen Ferchetan» (Her må også harpisten i Oslo Camerata trekkes frem!). En forrykende fremføring og en spennende kombinasjon av folketoner og klassiske instrumenter,

Avi Avital imponerte stort under kveldens konsert. Foto: Svein Jarle Bamle

Avi Avital imponerte stort under kveldens konsert. Foto: Svein Jarle Bamle

Med allsang av «Deilig er jorden» som avslutning på det hele var det nok få, om noen, som gikk fra Vang kirke den kvelden uten julestemning til langt in i beinmargen. Konserten var en to timers lang oppvisning i musikalske prestasjoner av verdensklasse og det var rett og slett et privilegium å få være tilstede. Jeg gleder meg allerede til å komme tilbake i 2016!

 

Relaterte artikler