Billetter kjøpes her (Billettservice.no)

Snødekte trær, fakkelbokser i oppkjørselen, pepperkaker, julegløgg og Grevinnen og hovmesteren er alle kjente og kjære juletradisjoner som vi ikke vil være foruten. På Hedmarken er det også en annen juletradisjon som etter hvert har gjort seg gjeldende; vi snakker selvfølgelig om Klassisk julekonsert i Vang kirke, i regi av musikersøsknene Mari Silje og Håkon Samuelsen. Med seg har de blant annet sopran Pumeza fra Sør-Afrika og israelske Avi Avital på mandolin, på konserten som går av stabelen fredag 11. desember kl 19.30.

Årets konsert er den 11. i rekken, etter den første i 2004. Med unntak av 2014, da Mari Silje og Håkon var opptatt med plateinnspilling, har konserten vært et fast innslag i førjulstiden i Hamar-området. Ideen kom da søsknene i 2003 spilte på en julekonsert arrangert av den svenske operastjernen Håkan Hagegård.

– Vi fortalte ham hvor hyggelig vi synes opplevelsen var, og han foreslo da at vi også kunne arrangere vår egen julekonsert, så skulle han komme å synge, forteller Mari Silje Samuelsen.

Vang kirke ble valgt som lokale, en tradisjonsrik og flott kirke som egner seg godt til konserter. Den har forøvrig også et historisk preg, da det i 1814 ble avholdt valg av valgmenn i kirken, som igjen skulle bestemme hvem som skulle representere Hedmarkens amt på Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Konserten ble en umiddelbar suksess hvor publikumere til og med måtte se seg nødt til å snu i døren til slutt – det var helt fullt! I årene etter har suksessen fortsatt og konserten har også vært vist på både norsk og internasjonal TV. Suksessoppskriften har vært en tredimensjonal sammensetning med lokale talenter deriblant det lokale kammerkoret Collegium Vocale foruten Mari Silje og Håkon selv, kammerorkester som eksempelvis Oslo Camerata og internasjonale musikere spesielt invitert av Samuelsen-søsknene.

Samuelsen

Mari Silje og Håkon Samuelsen er tilbake med Klassisk julekonsert i Vang kirke.

11.12.2015: Klassisk julekonsert er tilbake!

Etter pausen i 2014 er nå julekonserten tilbake. En kjempemulighet for varierte musikalske inntrykk fra fjern og nær. Her er det noe for enhver smak, både for den garvede klassisk-kjenneren og for den lett musikkinteresserte student som trenger en rømningsvei vekk fra lesing og eksamen i noen timer.

– Repertoaret er kjent og kjært, med en rekke highlights fra den klassiske musikken. Programmet varierer fra stykker fremført av gjestesolistene, Mari Silje og jeg spiller, det blir orkester, allsang og orgel, sier Håkon Samuelsen og demonsterer her også bredden og variasjonen i konserten.

Årets gjestesolister

I år som tidligere skorter det ikke på store navn på plakaten. Gjestesolistene denne gang er israelske Avi Avital og den sør-afrikanske sopranen Pumeza.

Avi Avital er født i 1978 i Be’er Sheva, Israel. Fra en alder av 8 har han spilt mandolin og har spilt verden over i kjente konsertarenaer som Carnegie Hall, Lincoln Center, Forbidden City Concert Hall i Beijing og Wien Konzerthaus.

Avi Avital. Foto: UWE ARENS DEUTSCHE GRAMMOPHON

Han studerte mandolinrepertoar under  ved Conservatorio Cesare Pollini i Padova i Italia. I biografien hans på sidene til Deutsche Grammophon Han beskriver det opprinnelige repertoaret for mandolin som «vakkert, men nokså begrenset». Musikken han likte best var ofte ikke skrevet for mandolin. Musikken han likte best var som oftest ikke skrevet for mandolin. Slik fant han sin retning og han har i årene etter blitt verdenskjent for sine nytolkninger av kjente verk fremført på nettopp mandolin. Under julekonserten spiller han barokkmusikk av Bach og Vivaldi. Tidligere i år ga han også ut plate med musikk av Antonio Vivaldi, som er vel verdt å høre på som en oppvarming til konserten i desember!

 

 

 

Årets andre gjestesolist kommer fra Sør-Afrika. Sopranen Pumeza Matshikiza vokste opp i fattige kår under det siste tiåret av Apartheid-regimet. Som barn ble hun vitne til kriminalitet og fæle hendelser og det er ikke en rent lite imponerende reise hun har hatt fra denne starten og frem til i dag som verdenskjent sanger, som attpåtil ble kåret til Voice of The Year av Decca Records i 2014.

pumeza-matshikiza

Pumeza Matshikiza synger på årets Klassisk Julekonsert, 11.desember.

Uten musikalsk trening i barndommen, men med interesse for musikk og sang, var drømmen likevel tilstede. Etter å ha startet på University of Cape Town, meldte hun seg etter hvert opp til musikklinjen på universitetet. I en alder av 21 år begynte hun å studere musikk og under en tur til London ble hun oppdaget av den sør-afrikanske komponisten Kevin Volans som spurte om hun ikke kunne tenke seg å gjøre en audition for en opera han skrev. Hun fikk rollen og Volans hjalp henne senere med å få en audition på prestisjetunge Royal College of Music i London, hvor hun fikk tilbud om skoleplass og fullt stipend!

Siden har det gått kast i kast og den talentfulle sopranen vant blant annet Veronica Dunne International Singing Competition i 2010 og jobber nå for Stuttgart Opera. I 2014 ga hun også ut plate, med musikk både fra det klassiske repertoaret og sør-afrikansk populærmusikk og folkemusikk. Denne blandingen av afrikansk og vestlig musikkultur får vi også ta del i når hun synger på årets julekonsert. En stemme som fanger oppmerksomheten og drar deg inn i en musikalsk verden like variert og rik som hennes egen reise fra fattigdom i Sør-Afrika til operasanger i verdensklasse.

 

Det er uten tvil mye å glede seg til ved årets konsert. Musikere i verdensklasse, et fantastisk konsertlokale og julestemning for alle og enhver. Legg vekk julebakst, gavekjøp og julevasken en fredagskveld, og la musikken gjøre sitt for å få deg i riktig så god julestemning. Vi gleder oss!

 

Relaterte artikler