Etter å ha fraktet publikum til universets ytterste hjørner tilbyr Stavanger Symfoniorkester uken etter en konsert som er godt forankret på vår egen planet, men ikke mindre eksotisk av den grunn. Temaet for konserten er horisonter og her får vi på en og samme kveld føle solen steke over Egeerhavet til den bitende kulden i Antarktis’ isøde.

Med utgangspunkt i danske Carl Nielsens Helios overtyre starter vi behagelig med solens vandring over himmelen der den stiger i øst og går ned i vest over det varme Egeerhavet. Nielsen skrev stykket mens han bodde i Athen i 1902 og skrev det han kalte en hyllest til solen.

 

egeer

Solnedgang over Egeerhavet.

I Einojuhani Rautavaaras cellokonsert nr 2 fra 2012 beveger vi oss mer over i det abstrakte knyttet til begrepene horisont og higen, under kveldens konsert fremført av cellist Marko Ylönen.

Sist på programmet er engelske Ralph Vaughn Williams’ fantastiske Sinfonia Antartica fra 1952. Symfonien er basert på musikalske ideer fra Williams’ filmmusikk fra Scott in the Antarctic, en film fra 1947 som handlet om Robert Falcon Scotts feilslåtte ekspedisjon for å komme frem til Sørpolen før Roald Amundsen. Williams var fornøyd med musikken sin og valgte derfor å spinne videre på ideene. Med tydelige filmatiske trekk og en fascinerende oppbygning gjennom det iskalde landskapet er dette virkelig et av høstens høydepunkter. Sopranen Paula Sides er også med og setter stemningen i dette verket.

Følg med for en nærmere gjennomgang av Sinfonia Antartica når konserten nærmer seg!

Dirigent: Richard Farnes

Tid og sted: torsdag 19.11 kl 19.30, Stavanger Konserthus.  Klikk her for å kjøpe billetter (Billettportalen.no)

 

Relaterte artikler